László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Gyomorfájás, puffadás

Okt

05

Gyomorfájás, puffadás

Mi köze lehet az ételeknek a gyomorbántalmakhoz? Miért puffadt a gyomor már közvetlenül  az ebéd elfogyasztása után? Miért fájhat a gyomor ha „nem is ettem semmi olyat”?

Hosszú ideig elhúzódó gyomorbántalom, puffadás, gyomorégés, reflux esetén érdemes jobban odafigyelni és megkeresni a kiváltó okokat, ugyanis a rossz emésztés hosszútávon más egészségi problémákhoz, komoly betegségekhez is vezethet. Természetesen ha nagyon erős, tartós fájdalmakról van szó, az alapos kivizsgálás, vérvétel, esetleg allergiateszt feltétlenül szükséges (pl. glutén, laktóz vagy fehérjeérzékenység kimutatása céljából). 

Mire érdemes odafigyelni? Mi az, amin könnyen változtathatok, hogyan befolyásolhatom a gyógyulásomat?

A klasszikus „sült és zsíros ételek” mellett sok más tényező is előidézheti a gyomorbántalmakat. A stresszes környezet, a rossz étkezési szokások, a mozgás hiánya, valamint a túl kevés alvás is hozzájárulhat a problémák kialakulásához, súlyosodásához.

Gyomorfájás, puffadás0.A legfontosabb a „mit” egyek és „hogyan” egyem. Hosszan tartó gyomorfájás, reflux, puffadás esetén ki kell cserélni az „alapanyagot”. Ha mindent ugyanúgy teszünk mint addig, az eredmény ugyanaz marad.  Néhány alapétel ami segíthet: párolt sárgarépa, párolt petrezselyem, párolt édesburgonya, párolt sütőtök, héjában sült krumpli kevés sóval, párolt hajdina, párolt köles, párolt fehér- vagy barnarizs, banán, sült alma, puffasztott rizskorong, napi 1 kávé tej és cukor nélkül (ha nem tudunk teljesen lemondani róla legalább egy ideig), napi 2 liter forrásvíz. 3 napi „diéta” után már sokkal könnyebben fogja érezni magát a gyomor és a savassága is nagymértékben csökkenni fog. A következő napokban be lehet vezetni a zöldségleveseket, nyers ételeket/salátákat, zöldségleveket, viszont az állati eredetű ételektől tartózkodjunk  legalább még 7 napig.

A párolást leghatékonyabb egy elektromos párolóban végezni, hogy miért, azt itt bővebben leírtam.

Gyomorfájás, puffadás1. A rossz étkezési szokások közül kiemelném a nyers ételek hiányát. Minél több hőkezelt, sült, zsíros-olajos ételt fogyasztunk, annál több emésztőenzimre van szükségünk. Ha a főételünk mellé egy kis salátát (pl.rukkola, zöldsaláta, babyspenót-citromlével és oolivaolajjal) is fogyasztunk, az sokat javíthat az emésztés minőségén.

2. A kávé tejjel való fogyasztása is nagyban hozzájárulhat a puffadáshoz. Az eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy a túl savas gyomor meghálálja ha a tehéntejet vagy a klasszikus sűrített tejet pl. rizstejjel helyettesítjük, illetve jelentősen csökkentjük a kávébevitelt (napi 1 csésze). Természetesen a kávé minősége is sokat számít. Ebéd után egy rövid keserű presso segítheti az emésztést, míg a cukrozott, tejes hosszú társa csak akadályozza, összezavarja, előidézve a kellemetlen puffadást.

3. Egyszerre sokféle étel bevitele leterheli, összezavarja a gyomrot. Mikor bekerül az étel, a szervezet különféle enzimet termel a szénhidrátok, zsírok, illetve fehérjék emésztése végett. Minél kevesebb féle enzimet kell előállíton a szervezet, annál könnyebb dolga van. Az ideális az lenne, ha egyszerre  nem több mint 3 féle élelmiszert fogyasztanánk.

4. Külön figyelmet fordítanék a salátákat kísérő szószókra, ugyanis volt olyan beteg aki azt állította hogy a salátáktól fáj a gyomra és sava van. Mint kiderült,  nem otthon készített, szószós salátákról volt szó. A majonéz, ketchup, zacskós porok amellett hogy sok olajat, cukrot tartalmaznak, rengeteg ízfokozó, színezó és tartosító is található bennük. A saláták kíséróje kizárólag friss citromlé , (esetleg jó balzsamecet) és egy kevés jó minőségű olivaolaj legyen, minden más fölösleges. A joghurt, tejfül, majonéz Gyomorfájás, puffadásgátolja az emésztést, arra kényszerítve a gyomrot hogy extra mennyiségű emésztőenzimet termeljen.

5.A reggeli hiánya, valamint a túl késői vacsora hosszútávon problémákhoz vezethet. Nem feltétlenül villásreggelire gondolok, ez a zsúfolt hétköznapokon nehezen kivitelezhető, de például két banán, esetleg 5 perc alatt elkészíthető zabkása vagy hajdinakása bele kell férjen a reggelekbe, saját egészségünk érdekében.

6. A gyomornak pihenésre van szüksége. Az állandó nassolás, rágcsálás, folytonos emésztőnedv/savtermelésre készteti a gyomrot. Hagyjunk időt kiürülni a gyomrot, pihenjen, tisztuljon. Hasznos lehet betartani a 12 órás szünetet. Pl. este 7 órakor eszem utoljára, és reggel 7 óráig nem eszem semmit, csak tiszta vizet iszom.

Gyomorfájás, puffadásHa már semmi házi praktika sem segít és nagyon kellemetlenek a tünetek akkor érdemes kipróbálni egy jól összeállított étrendet, ami figyelembe veszi a beteg ígényeit is.  Égy jó étrend, természetes kiegészítők, a gyógyulás táptalaja lehet, legyen szó bármilyen betegségről.

Kiegészítő terápiaként a Bowen terápia nagyszerűen működik, helyreállítva a szervezet természetes egyensúlyát és beindítva az elakadt gyógyulási képességét. Legtöbb esetben hetente egyszer kezeljük a beteget, a kezelés 6o perctől 9o percig tarthat és igazi felüdülést nyújt közép- és hosszútávon.

 

Jó egészséget és gyógyulást kívánok,

Szeretettel, László Tünde Réka

étrend tanácsadó és Bowen terapeuta