László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Mire jó a Bowen terápia?

Jan

20

Mire jó a Bowen terápia?

Mire jó a Bowen terápia?Gyakori  kérdések  azok részéről akik nem ismerik a Bowen terápiát:  mire jó  ez a terápia, hogyan működik, hogyan történik egy kezelés, hány kezelésre van szükség, kell-e hinni benne, ahhoz hogy működjön, stb.?

Megpróbálom csoportosítani a leggyakoribb eseteket, amelyekkel  jelentkeznek erre a terápiára:

1. A  leggyakrabban a krónikus fejfájás, derékfájás, hátfájás, ülőideg gyulladás, nyakkal kapcsolatos  problémák, illetve, illetve a mozgással összefüggő, ízületi fájdalmak kapcsán merül fel a Bowen terápia ígénybevétele. Jó eredményekkel alkalmazható a  krónikus vagy akut váll , könyök, kar, kéz, térd. boka, talp, keresztcsont tájéki vagy csípőfájdalmakra. Az esetek többségében  a fájdalmak teljesen megszűnnek, néhány esetben  a fájdalmak jelentősen enyhülnek egy időre ( pl. a nagyon idős betegek esetében ).

Kevesebben tudják, hogy a mozgásszervi panaszok mellett, a  Bowen terápia jól alkalmazható akkor is ha valamelyik belső szervünk működésében zavarok lépnek fel, illetve felborul az egyensűly:

2. Hormonális rendellenességek és az ezzel kapcsolatos szervi elváltozások :

Alkalmazható pajzsmirigyelégtelenség (pl. alulműködés, túlműködés, Hashimito-féle autoimun elváltozás),  petepészek múködési rendellenességei,  menstruációs zavarok, menopauzával kapcsolatos tünetek (pl. a súlyosabb vérzési gondok , hőhullámok, alvászavarok), termékenységgel kapcsolatos rendellenességek esetén.  Ezekben az esetekben több kezelés szükséges mint egy egyszerű hátfájáskor, ugyanis ez a terápia nemcsak  a tüneteket, hanem a kiváltó okot  is kezeli,  a hormonális rendszer kiegyensúlyozása  pedig hosszabb időt igényel.

3. Emésztőszervi  problémáknál, az akut hasmenéstől kezdve a krónikus irritábilis vastagbélig , széles körben alkalmazható.  A krónikus gyomorbántalmak és az epével kapcsolatos tünetek is nagyon jól csillapíthatók. A székrekedés és az ezzel kapcsolatos bántalmak (aranyér, végbél problémák) esetén is nagyszerűen működik .  Eddigi munkám során ételallergiás kisgyermeket is kezeltem.  Elértük, hogy tojást és vinetát is egyen a kezelés után, anélkul hogy kiütések jelentkezzenek a bőrön. 

Mire jó a Bowen terápia?A bélrendszert illetően eddigi legsúlyosabb esetem egy, a kórházban,  clostridium difficile baktériummal megfertőződött  fiatalasszony volt, aki szerencsésen meggyógyult , miután a fertőzés másodszor is kiújult. Ezúttal, a kezelés mellett, a Bowen terápia és étrend segítségével, többé nem tért vissza a fertőzés.

4. Alkalmazható légzőszervi betegségek (gyakori  megfázás, homloküreggyulladás, allergiás tünetek) esetén, valamint  vese és hugyúti  betegségek/fertőzések esetén. Ilyenkor a nyirokrendszer kiegyensúlyozásán dolgozunk elsősorban, ugyanis egy helyesen működő immunrendszer,  könnyebben megküzd a fertőzésekkel, illetve nem reagál túlágosan erősen alergénnel való találkozáskor.

Itt említeném az autoimmun  gyulladásos bőrbetegségeket is, amelyek hátterében nagyon sokszor a túlérzékeny, túlműködő immunrendszer , a stressz, illetve a helytelen, egyoldalú táplálkozás áll ( pl. pikkelysömör, atopiás  dermatitisz, Lupus).  

5.Olyan idegrendszeri  problémák esetén,  amelyek tartós  nyugtalansághoz, pánikrohamhoz,  depresszióhoz,  alvászavarhoz, étvágytalansághoz , fejfájáshoz, migrénekhez, esetenként  szédüléshez vezettek.  A terápia hatékonyságát befolyásolja a beteg  kora , a tünetek régisége illetve a beteg általános állapota. A személyes gyakorlatom során találkoztam olyan fiatal pácienssel aki erős szédüléssel, általános rosszulléettel érkezett, viszont 7 nap múlva 6o-7o%-os javulást  mutatott, és dolgoztam olyan , 5o-es éveiben járó, súlyos alvászavarokkal küszködő beteggel aki nél az 5ik, 6ik kezelés után jelentkezett javulás. Idegrendszeri problémák esetén nagyon fontos a türelem és a kitartás.

6.Gyerekeknél legtöbbször a immunrendszer kiegyensúlyozottabb működése céljából veszik  igénybe a szülők,  újszülötteknél, kisbabáknál pedig nagyon jó eredményeket érünk el a hasi görcsök, reflux, székrekedés  vagy általános nyugtalanság, erős sírósság  kezelése terén.  Hasi görcsök, nyugtalanság esetén már 2-3 kezelés után sokat javul a kisbabák közérzete.

Mire jó a Bowen terápia?A kismamákat  sok kellemetlen  derékfájdalomtól kíméli meg a Bowen terápia, illetve felkészít egy könnyebb szülésre. A Bowen terápia a tejtermelődésre is  jótékony hatással van.

A fentiekben olyan eseteket említettem, amelyekkel  leggyakraban találkoztam az elmúlt 3 év alatt. Más krónikus betegségek esetében is alkalmazható , mint pl. az 1.es tipusu cukorbetegség. Ebben az asetben azt tapasztaltam, hogy a terápia alatt (közel 2 óra) nem volt szükséges az inzulinadagolás, illetve a beteg otthon akár 4-5 órára is ki tudta kapcsolni a kis adagoló pumpát.  

A rákos betegek esetében olyan hatásokat  lehet megfigyelni mint pl. a kemoterápia könnyebb elviselése,  jobb étvágy, jobb közérzet, az életminőség javulása.

A Bowen terápia  nem alternatív terápia, nem helyettesíti a hagyományos orvosi ellátást, viszont eredményesen kiegészíti azt. Amennyiben nem tisztázott a beteg  állapota, rendszerint orvosi kivizsgálásra küldjük a betegeket, ugyanis a pontos diagnózis felállítása után pontosabb kezelési tervet tudunk kidolgozni.

 További infók : www.bowtech.ro  vagy www.bowen.hu oldalakon.

 

Jó egészséget kívánok. László Tünde Réka

Bowen terapeuta és étrend tanácsadó