László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Hogyan segít a Bowen terápia?

Jan

31

Hogyan segít a Bowen terápia?

A továbbiakban azokra a kérdésekre próbálok válaszolni, amelyek megválaszolatlanul maradtak az előző cikkben.  

Hogyan segít a Bowen terápia?Hány kezelés szükséges?

Nem létezik mindenki számára érvényes recept arra, hogy hány kezelés szükséges. Általában 4-5 kezelés után lehet érezni egy konkrét változást, jobbulást, de olyan eset is van hogy 2-3 kezelés után jobban van a beteg.  Például egy fiatal esetében, akut hátfájás,  2-3 kezelés után teljesen meg is szűnhet, de ugyanaz a probléma egy öregedő test esetében 5-6, sőt több kezelést is  jelenthet.  A Bowen terápia nem alkalmazza a megszokott 10 kezelés szabályát.  A hormonális elváltozások esetében (pajzsmirogy, méh, petefészek, stb) több kezelés szükséges, ilyen esetekben a úgynevezett „protokol” szerint dolgozunk. Ilyen esetekben a kezelés  pár hónapig is eltarthat. 

A kezelések hetente egyszer, esetenként kéthetente egyszer (krónikus, súlyosabb esetekben)  történnek, lehetőleg a hét ugyanazon napján.

Hogyan történik egy kezelés?

A kezelés  általában 9o percig tart, de van olyan kezelés is amely 12o percig is eltart. Ritkábban 60 perces kezelések is előfordulnak, a beteg ígényének megfelelően.  A beteg előbb hason fekszik az ágyon, lehetőleg vékonyabb, kényelmes gyapottöltözékben. A terapeuta, kézzel, bizonyos mozdulatokat végez az izmokon, ízületeken,  inakon.  A mozdulatok között  néhány perc szünetet tartunk.  A szünet időtartama változó (5 és 15 perc között). A mozdulatokat enyhe vagy erősebb nyomásként érzékeljük. A nyomások nem fájdalmasak, viszont vannak olyan  nagyon  érzékeny szervezetek ( főleg a krónikus idegnyugtalanságban, depresszióban vagy nagyon kimerült személyeknél figyelhető meg) amelyek fájdalmasnak érzik. Ilyenkor szólni kell a terapeutának, ugyanis,  csak úgy tud változtatni a nyomás erősségén, ha tudja mi a probléma.

A kezelés után , bizonyos esetekben  a terapeuta megmutatja, elmagyarázza milyen gyakorlatokat kell otthon elvégeznie a betegnek,  amelyeket a kezelés másnapjától kell elkezdeni.  A gyakorlatok könnyen elvégezhetők és igen hasznosak.

Hogyan segít a Bowen terápia?Hogyan működik a Bowen terápia?

A Bowen terápia  relaxált állapotot teremt és aktiválja, gyorsítja a test természetes gyógyulási képességét.   A Bowen terápia elsősorban a test vegetatív  idegrendszeréhez szól.  A  mozdulatok közötti szünet időtartama igen fontos, ugyanis  ez alatt az idő alatt a test megnyugszik, relaxált állapotba kerül és az idegrendszernek van ideje feldolgozni a kapott üzenetet. A terápia célja a természetes egyensűly visszaállítása. Egy beteg testben, ha valamelyik rendszer természetes egyensúlya megbomlott, a Bowen terápia célja idővel újra visszaállítja. Ezért nevezik a Bowen terápiát  holisztikus módszernek ugyanis az egész testre kiterjed, sőt a lélekre is.

A Bowen terápia nem  egy  mindenre megoldást nyújtó csodaszer.  Ahhoz , hogy a Bowen terápia jól működjön, a beteg hozzájárulása is szükséges: az  elegendő tiszta víz fogyasztása, könnyű mozgás (pl. séta, úszás, biciklizés, stb.)  bizonyos  esetekben a lúgos kémhatásű ételek fogyasztása (pl.vesebántalmak esetében) segíti a terápia hatékonyságát.  

A masszázs vagy más, elektromágneses hullámokat, ultrahangos kezeléseket, különböző energiákat alkalmazó terápiák, nem javasoltak a Bowen terápia alatt. A kinetoterápia (mozgásterápia), homeopátia  nagyon  jól  összeegyeztethető a Bowen terápiával. A beteg folytathatja az orvos által felírt gyógyszeres kezelést, egy Bowen terapeuta sem javasolhatja a gyógyszerek elhagyását, viszont bátorítjuk hogy,  a Bowen terápia befejezése után jelentkezzen újból az orvosánál,  újraértékelés, illetve a helyes gyógyszeradag  beállítása céljából.  

Hogyan segít a Bowen terápia?Nemegyszer kérdezték már, hogy segít-e a Bowen terápia a fogyásban.  Nem, önmagában nem segít a fogyásban, de segít megnyugodni, kiegyensúlyozottabbá válni, megtalálni a helyes választásokat, ezáltal könnyebben követhető a javasolt étrend. Mindenképp a személy szándéka és határozottsága a legfontosabb ebben a kérdésben.

Kell-e hinni a Bowen terápiában ahhoz, hogy működjön?

Ahhoz,  hogy egy terápia működjön,  feltétlenül szükséges a beteg gyógyulási szándéka és a terapeuta hozzáértése. Nincs ez másképp a Bowen terápia esetében sem.  A hit, abban az értelemben, ahogyan általában értjük, nem szükséges  ahhoz  hogy működjön  ez a terápia. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok, akiket mások  győztek meg , hogy próbálják ki ezt a terápiát  és  kitartanak, idővel jelentős változást érzékelnek a  tudatos  megfigyelőképességüknek köszönhetően.

Hogyan segít a Bowen terápia?Ha  Bowen terapeutára van szükség bárhol az országban,  http://www.bowtech.ro/harta.php   oldalon megtalálható a terapeuták lajtroma, elérhetőséggel együtt.

Minden országban működik egy  szakmai egyesület,  amely felülvizsgálja a terapeuták munkáját, illetve biztosítja a folyamatos továbbképzést. Romániában a www.bowtech.ro  internetes oldalt működteti, ahol minden információt megtalál a kedves olvasó a Boweb terápiával kapcsolatban.  Magyar nyelven  a www.bowen.hu oldalon találnak információkat.

Amennyiben Bowen terápiára lenne szüksége  Kolozsváron vagy Szászfenesen, időpontot kérhet a  0751 584 250 telefonszámon.

Ha azt szeretné megtudni, hogy milyen esetekben segít a Bowen terápia, itt válaszolok.

 

Jó egészséget kívánok, 

László Tünde Réka

Bowen terapeuta és  étrend tanácsadó.