László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Kedves Mindenki!

Már

20

Kedves Mindenki!

Hogyan maradjunk viszonylag kiegyensúlyozottak? 

Hogyan vigyázhatunk az egészségünkre?

Hogyan tartsuk féken a már meglévő betegségeket?

Jönnek-mennek a gondolataim. Gondolok azokra akik nem maradhatnak otthon, akik az egészségügyben dolgoznak, rendfenntartó erőkre, boltban dolgozókra, sofőrökre, polcot rakó munkásokra, gyógyszerészekre, a testvéremre is gondolok, aki továbbra is ügyfeleket fogad a bankban. Ők mind többszörösen kitettek a fertőzés veszélyének.

Most azért maradunk otthon, hogy ne egyszerre legyünk betegek.

Rövid időn belül sokat változott, változik a világ. Özönlenek a hírek,  félünk, kicsit aggódunk, néha kételkedünk, néha kiabálunk, pánikolunk, majd lehiggadunk. Most ez van.  Fertőtlenítünk, szervezkedünk, vásárolunk, főzünk, dolgozunk, ahogy lehet, és várjuk, hogy lejárjon ez a hullám. Hogy miként fog lejárni, még nem tudjuk.

Itt Kolozsváron készül a város, Szászfenesen fertőtlenítettek az utcákat, alig lehet embert látni. Az üzletekben sorban állnak, a lisztfélék többnyire hiányoznak, a wécé papír is nagyon keresett cikk lett. Zöldség, gyümölcs, az van.

Mit tehetünk mi, a négy fal között, a magunk és családunk testi és lelki egészségéért? Elsősorban önfegyelemre, rendre lesz szükség  ahhoz hogy pár hét bezártság után is viszonylag normálisak maradjunk. Ez az önfegyelem nagyon kemény dió a mi világunkban, ahol a fegyelemnek, visszafogottságnak és az embertársakra való figyelemnek nincs kultúrája.

1. Próbáljuk korlátozni a televíziós hírek nézését, főleg este. A rádió is épp eleget mond. Attól, hogy minden pillanatban tudjuk, hogy hány új fertőzött van,  nem segítünk magunkon. Naponta  egyszer-kétszer meghallgatni a rádiós híreket, épp elég. Tudom, ez nekem is igencsak nehéz, megszoktuk, hogy mikor van egy kis időnk, görgetünk.  Biztos  vagyok benne, hogy segít  kicsit kikapcsolni, lazítani az idegrendszert, ha mellőzzük a média híreit.

Kedves Mindenki!2. Naponta  egyszer egyél nyers ételeket, salátákat. Lehet kapni zöldséget, gyümölcsöt. A gyümölcsöt egészben érdemes  enni, nem javasolom a gyümölcsleveket, a túl magas cukortartalmuk miatt. Érdemes levet facsarni a murokból és a céklából. 1 liter zöldségléhez töltsünk 5oo ml vizet. Ha többet készítünk, akkor fél literes palackokban érdemes lefagyasztani, ugyanis a hűtőben már 48 óra után kocsonyásodni kezd, erjedésnek indul. Fogyasztás elótt mindent alaposan meg kell mosni!

3. Próbálj időben lefeküdni. Igen, tudom, hogy sokaknak nem kell mostanában olyan korán kelni, de a képernyő előtt eltöltött idő, este, lefekvés előtt, nem segít.  Leáll a melatonin termelés, és ha túl sokáig fent maradsz, kiszökik az álom a szemedből, és  sokkal  rosszabbul fogsz aludni. Ne egyél lefekvés előtt.  Hagyj időt a szervezetnek, hogy elvégezhesse éjjel a javításokat, ne terheld az emésztéssel.  Ha mégis vacsorázol, egyél nyers ételeket, salátákat, igyál zöldséglevet, zöldmixet.  Ez közép- és hosszútávon fontos lehet a szervezet védekezőképessége szempontjából.

4. Ülj naponta legalább 2o-3o percet a napsütésben (persze, ha süt a Nap). Ha kertes házban laksz, nem lesz nehéz, de a tömbházlakásnak is van erkélye, ablaka. 15-3o perc  telefon és hírek nélküli sütkérezés után sokkal jobban fogod érezni magad.

5. Ne piszkáld a másikat! Össze vagyunk zárva, és ez közép és hosszútávon nem egyszerű. Legyünk őszinték, akármilyen jó légkör van otthon, kell a magánszféra, kell az Én-idő. Az eddigi mindennapi élet nem szoktatott (még) meg arra, hogy  hosszú ideig nyugodtan, békében éljünk egymással. Őrizd meg emberi méltóságodat, és hagyd békén a másikat. Neki sem egyszerű. Ha bele akarsz kötni, menj, végezz 3o guggolást vagy 3o fekvőtámaszt. Küzdj meg magaddal!

6. Egyél annyit, hogy még jól érezd magad a bőrődben! Otthon ülve, általában többet eszünk. Most rájön még az emocionális majszolás, ropogtatás, állandó főzicskélés, mosogatás.  Este lefekvés előtt,  hatszor kinyitod a hűtőszekrényt, és keresed a valamit. Légy tudatában, hogy egyáltalán nincs szüksége a testednek annyi ételre, amennyit megeszel. Van elég bajunk, ne halmozzuk őket.  Egyél kevesebbet, de tápláló ételeket. Hogy mit, arról már sokat,  írtam a blogon. Lehetőleg ne lisztes, cukros, olajos cuccokat.

7. Igyál vizet, kérlek, naponta 6-8 pohár tiszta vizet. Keress jó forrásvizet a környéken, és ha teheted, igyál forrásvizet. A forrásnál nem valószínű, hogy sok emberrel találkozol. Mi, több mint 3 éve, forrásvizet iszunk. Nem mondom, hogy minden problémát megold, de sokat javít az életminőségen.   

Kedves Mindenki!8. Naponta egy kávé bőven elég. Amúgy is ideges vagy, mindenkiben  beindultak a túlélési programok. Csőre vagyunk töltve, ha nem is látszik rajtunk.  A kávé arra kényszeríti a mellékvesét, hogy még több adrenalint szabadítson fel. Most higgadtságra van szükség, a gyermekeknek biztonságot kell nyújtsunk, kell legyen erőnk mosolyogni is, támaszt kell nyújtsunk azoknak, akiknek szükségük van rá. Szóval csak nyugodtan és okosan. Nem fog mindig menni, de ha elgurul a pirula, gyorsan összeszedjük magunkat, lenyugszunk,  mert most nem  fér bele a hiszti.

9. Sírjál nyugodtan, ha úgy érzed hogy sírnod kell, de lehetőleg ne a kisgyerekek előtt. Egy jó sírás  a fürdőszobában lenyugtat egy kicsit. De aztán fel a fejjel, és tennünk kell  tovább a dolgunkat.

10. Ne használja senki szolgának a másikat. Otthon általában van egy aktívabb fél, aki gyakorlatilag magára vállalja az otthoni  feladatokat. Kérlek, segítsetek egymásnak, beszéljétek meg, ki mit csinál, mert szükség lesz a csapatmunkára.

11. Öltözz fel, mosakodj meg, rendezd el a frizurádat, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, dobj fel egy diszkrét sminket! Kedves férfiak, borotválkozzatok meg! Tegyünk úgy, mintha készülnénk valahova:) Ez fontos a léleknek.

12. Nem is említettem a cigit és az alkoholt. Ne alkoholizálj, ha otthon vagy, mert kellenek a tiszta fejek, a megbízható emberek. Ne feledd, példaképe vagy a gyermekednek.  A cigit..nem tudom. Ha eddig nem tetted le, nehéz lesz, most nem biztos, hogy menni fog. Vagy ki tudja..

+1 Nem érdemes belegabalyodni  a pánikkeltő  rémhírekbe, összeesküvés elméletekbe. Bénítja a  tiszta gondolatokat, fölöslegesen  dühöngsz,  pánikrohamhoz vezethet, ha nagyon beleéled magad.  Arra koncentrálj, ami tőled függ. Most fogd össze a családodat, vigyázgass rájuk, ez is el fog múlni. Kínában már jó a helyzet, Dél Koreából is jó hírek jönnek.

Nem tudjuk, hogy  fog kinézni a terjedés dinamikája, a járvány kimenetele. Az emberiség alkalmazkodni fog az új helyzethez.

Most az a fontos, hogy ne legyünk egyszerre betegek, ezért fogadjuk meg a szakemberek tanácsait. Rövid távon ezt kell tennünk, maradjunk otthon, amennyiben megtehetjük. A nagyobb városokban ez egyenesen kötelező.

Úgy gondolom, hogy hosszútávon nem fenntartható ez a bénult állapot. Néhány hétig le lehet állni, (lehet, hogy túl optimista vagyok, mert sokan egy  hónapig  sem tudják megoldani anyagilag), de azután ki kell majd bújni a csigaházakból, és folytatn kelli a munkát.  Lehet, hogy nem minden pont úgy lesz, ahogy eddig megszoktuk, de biztos vagyok benne, hogy majd megtanulunk élni az új helyzetben is, és talán  levonjuk a tanulságokat (ez utóbbiban nem vagyok biztos).

Közben lehet, hogy találnak valamit a vírus megfékezésére.  

Remény mindig van, és az élet soha nem áll meg, míg ember lesz a Földön.

 

Ölellek titeket, vigyázzunk egymásra!

Szeretettel,

László Tünde Réka,

Étrend tanácsadó és Bowen terapeuta