László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Segíts magadon..

Ápr

27

Segíts magadon..

Segíts magadon..Ma elsősorban a krónikus betegekhez szeretnék szólni: cukorbetegek, pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők, szívbetegek, magas vérnyomással küszködők(!), autoimmun betegek, veseelégtelenségben, vagy visszatérő gyomor és bélrendszeri betegségben szenvedők, allergiás, asztmás tünetekkel küszködők, köszvényes vagy ízületi fájdalmaktól szenvedők, nőgyógyászati bántalmakban vagy hormonális betegségekben szenvedők, idegrendszeri gyengeségben szenvedők, rákos betegek. Gyakorlatilag, minden olyan beteg ide tartozik, aki állandó gyógyszeres kezelésre szorul.

Fontos kérdés, hogy napjainkban,  ki, mit tehet saját egészsége érdekében, hogyan javíthat életminőségén?  Hogyan vigyázzanak magukra a  krónikus betegek, amikor nehezen férnek hozzá a megszokott orvosi ellátáshoz? Lehet-e enyhíteni a jelenlegi állapoton?

Igazából ez az időszak egy lehetőség is. Megtanulhatunk könnyebben együtt élni a meglévő betegségeinkkel, tanulhatunk a megelőzés fontosságáról, a tudatos életmódról, a változásban rejlő  erőről, saját képességeinkről.   

Minden beteg általános állapota nagymértékben javulhat, amennyiben egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrendet vezetnek be a mindennapokban. Az étrend napi 3-5 étkezést foglal magában, attól függően, hogy milyen betegségről van szó.

A fő cél  nem a megvonás, hanem a megfelelő táplálék biztosítása a beteg szervezet számára. A megfelelő táplálék, nagyon különböző lehet a különféle betegségek esetében. Például, amíg a krónikus vesebetegnek és a köszvényeseknek nem javasolt a spenót, paradicsom, cékla, vörös húsok, vagy a gomba fogyasztása, addig a vashiányos vérszegényeknek kimondottan javasoltak ugyanezek az élelmiszerek.  Ugyanaz az élelmiszer (pl. a tofu) bizonyos betegségek esetében tiltott,  más bántalmak esetében pedig elfogadott, sőt javasolt.

Segíts magadon..A fő cél nem a fogyókúra, hanem a test számára kényelmes testsúly elérése. Ha csak egyetlen egy dolgot javasolhatnék, ami mindenkire érvényes, az az lenne, hogy sürgősen csökkenteni KELL az elfogyasztott cukor, és a telített zsírok mennyiségét és felejtsük el a tömény édességeket (kivétel a jó minőségű feketecsoki), ugyanis a cukor (fehér vagy barna), és az állati zsír gátolja az immunrendszer kiegyensúlyzott műkédését. Ha emellett képesek vagyunk lemondani a vacsoráról, máris nagyon sokat tettünk magunkért.

A személyre szóló étrend elkezdésekor, folytatni kell az orvos által javasolt gyógyszeres kezelést, viszont idővel ( pl.2-4 hónap elteltével) érdemes újra kivizsgálást kérni a szakorvostól, ugyanis megtörténhet,  hogy csökkenteni kell a  gyógyszeradagot. Számos krónikus beteg, napi több féle gyógyszert szed. Milyen nagyszerű lenne, ha annyira javulna a beteg általános állapota, hogy csökkenteni lehetne a gyógyszerek számát, vagy a gyógyszeradagot!  Természetesen  az eredmények sok tényezőtől függnek: a betegség súlyossága, a beteg ételkora, gyógyulási képessége, kitartása, életkörülményei, mind befolyásolják a javulás ütemét.

Egy étrend nem valami tudományos-fantasztikus elérhetetlen csoda, én inkább egy könnyen elkészíthető, és megvalósítható segítségnek látom. Gondoljunk csak egy krónikus székrekedéses betegre, akinek megszűnnek a kínzó, kellemetlen problémái. Nem kérdés, hogy megéri-e vagy sem kipróbálni egy segítő étrendet.

Nem tudok nem gondolni arra, hogy a jövőben sem lesz könnyű krónikus betegnek lenni. Az elmúlt hetek, illetve az előttünk álló hónapok az egészséges emberekre is nagyobb nyomást gyakorolnak, félelmet, aggodalmat váltanak ki. Az idegrendszeri gyengeségben, depresszióban, szorongásban szenvedőknek sok álmatlan éjszakájuk lehetett, és talán még lesz.  

De, a helyzet idővel biztosan javulni fog, megoldások születnek, újabb gyógyszereket próbálnak ki, bevált gyógymódokat dolgoznak ki.

Segíts magadon..Addig is, míg az élet egy kiszámíthatóbb kerékvágásba terelődik, leghasznosabb, ha megpróbáljuk megtenni mindazt, ami tőlünk függ, amit ellenőrzésünk alatt tudunk tartani. Amin nem tudunk változtatni, azzal  főleg most, nem érdemes foglalkozni.

Ebben a helyzetben, ha az általános egészségi állapotunkon javíthatunk, akár az ételek által is, akkor igenis megéri erre jobban odafigyelni, és még eggyel több okunk lesz reggel felkelni, elhúzni a sötétítőt és rámosolygni egy újabb napra.  

 

 

Szeretettel,

László Tünde Réka,

étrend tanácsadó,  Bowen terapeuta, fitoterapeuta