László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Ha utolérne a vírus

Sze

25

Ha utolérne a vírus

Ha utolérne a vírusA napokban megsuhintott a koronavírus fertőzés szele. Szerencsére negatív lett az ismerősünk teszteredménye, senkinek nem esett bántódása, de a családorvost fel kellett hívjuk. Ennek kapcsán komolyan elgondolkodtam, hogy mit is kellene tenni, mit kellene beszerezni ahhoz, hogy könnyebb legyen a gyógyulás.  

Összeszedtem néhány információt, többek között azokat is, amelyeket a karantén ideje alatt elvégzett fitoterápia tanfolyamon tanultam. 

Az orvos tanácsai, valamint a kezelés mellett, a következők is hasznosak lehetnek:

1. Szerezzünk be elegendő citromot és narancsot. A meleg (nem forró) citromos víz , valamint a narancslé sokat segít a láz kezelésében, a C vitamin, valamint a bioflavonoid tartalmuknak köszönhetően. Láz esetén, a napi 3o ml/testsúlykg egyenesen kötelező. Például egy 6o kg-os személy, minimum 7 pohár vizet kell megigyon, és ez a minimum. Az sem árt,  ha friss gyömbér, fokhagyma és kurkumapor is van otthon. A pirítós fokhagymás kenyér, vagy egy nüvényi tejből készült, meleg kurkumás-gyömbéres-mézes ital jól fog esni. A teák közül a zsályát és a kakukkfüvet emelném ki. 

2. Főzzünk nagyobb adag csontlevest (nem húslevest!), marhacsontból, sok zöldségből. A fölösleget le lehet fagyasztani, így ha rosszabbodna az állapotunk, kéznél lesz. A zöldségekből finom franciasalátát készíthetünk citromnével és olivaolajjal.   

3. Amennyiben gyomorrontás, hasmenés is kíséri a betegségünket, a héjában főtt vagy sült krumpli, főtt rizs, párolt édesburgonya vagy ságarépa, fahéjas sült alma, köles, hajdina, qinoa jöhetnek számításba.  Fontos, hogy egyszerre kevesebbet, de gyakrabban együnk, egyrészt azért, mert valószínű nem lesz olyan nagy étvágyunk, valamint azért is,  hogy ne gyengüljünk le.  

Ha utolérne a vírus4. Táplálékkiegészítőként  jó minőségű multivitamin készítményt (folyékony formában jobban felszívódik), cinket, C vitamint, esetleg D vitamint szedhetünk. Az immunrendszer kiegyensúlyozott működése érdekében szedhetünk csipkebogyó rügykivonatot (extract gemoterapic de macese), naponta 2X2ml, kevés vízben feloldva.  A kasvirág kivonat nem mindenkinél hatásos, ez inkább a BII és ABIV-es vércsoportúaknak lehet hasznos. A csipkebogyókivonat viszont mindenkinek javasolt. A családorvosunk megelőzésképpen propoliszcseppeket és C vitamint javasolt.  

5. A légzés megkönnyítésére egy párologtató  hasznos lehet, továbbá 2-3 fajta illóolaj ( pl eukaliptusz, borsmenta, szegfűszeg), esetleg olyan mentolos kenőcs, amit mellkasra lehet kenni.  A szódabikarbona, 1%os oxigénesvíz, valamint a metilinkék is hatékony száj és torokfertőtlenítők lehetnek.

6. Vigyázzunk arra, hogy ne szedjünk egyszerre tűl sokféle vitamint, kiegészítőt, ugyanis minden át kell menjen a májon, és a végén már nem fogjuk tudni miért van hasmenésünk, a vírustól vagy a túlterheltségtől. A gyógyszerekről nem az én tisztem nyilatkozni, azt az orvos jobban fogja tudni.

7. Kerüljünk minden olajban sült, majonézes ételt, valamint a felvágottakat és az alkoholt. Az állandó paracetamolszedés nagyon megviseli a májat, így aztán ne nyomorgassuk a nehéz ételekkel is. Pihenjünk minél többet, ne húzzuk lábon semmiképp!  A sima influenza is hamarabb gyógyul ha "kipihenjük" a betegséget.

8.Végezetül türelmet és optimizmust javasolnék, bár ez elég nehéz lesz. Csak 24 órát élt a család azzal a tudattal, hogy valós lehetőség van arra, hogy fertőzöttek vagyunk, de a türelem és az optimizmus nem volt olyan magától értetödő állapot. Nem féltünk, de hirtelen mindenki elcsendesült, nekem pedig kattogott az agyam, hogy ha mégis elkaptuk, akkor mi is legyen a forgatókönyv a továbbiakban.

Átolvasva a fentieket, mindezek egy akármilyen hűlésre vagy influenzára is érvényesek.

 

Kívánom, hogy senkinek ne legyen szüksége a fenti tanácsokra.

Éljünk továbbra is bátran, bizalommal, de nem feltétlenül vakmerően!

Ölellek benneteket,

 

László Tünde Réka,  étrend tanácsadó

fitoterapeuta.