László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Hogyan segítenek ételeink ha alulműködik a pajzsmirigyünk?

Feb

21

Hogyan segítenek ételeink ha alulműködik a pajzsmirigyünk?

Hogyan szabadítsuk fel a pajzsmirigyünket?

Hogyan segítenek ételeink ha alulműködik a pajzsmirigyünk?Elsősorban a pajzsmirigy alulműködésben, illetve az alulműködés + Hashimoto autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedők számára írom ezeket a sorokat. Inkább a nőket érintő betegségekről van szó, de a férfiak körében is előfordul.  

Elemezhetjük sokféle szempontból ezt a betegséget, ami más betegségekkel is jöhet (és jön is sajnos) karöltve, de most a mindennapi ételeinken keresztül próbálom megközelíteni. Fontos megjegyezni, hogy ha az alapok, az étkezés nincs rendjén, a sok vitamin, növényi kivonatok, teák, táplálék kiegészítők sem fogják maximálisan kifejteni a hatásukat.

Képzeljünk el egy üzemanyagot, amelybe mindenféle adalékanyagot keverünk azért, hogy ne kopjon a motor, de közben mi felhúzott kézifékkel kocsikázunk.

Nos, a motor a pajzsmirigyünk, a fék pedig mindaz ami gátolja a működését.

Az információkat Dr.farm.Izabella Wentz könyveiből,  endokrinológus orvosok által működtetett csoportból (Tiroida Romania), valamint a saját, és pácienseim tapasztalataiból gyűjtöttem.

A javaslatok kipróbáltak, nem  kísérleti jellegűek.

 

Akkor vágjunk bele, lássuk milyen ételek gátolják a pajzsmirigy működést?

1. A glutén. 

A búza (és annak minden ősi változata), rozs, árpa,  glutént tartalmaz. A glutén (gliadin és glutenin keveréke), egy olyan fehérje,  amelynek „ragasztó” szerepe van. Ez a „ragasztó” nehezen emészthető, akkor is ha kovászos kelesztéssel készült a kenyér. A kovászos kelesztés valóban könnyebben emészthetővő teszi a kenyeret, de nem tünteti el a glutént.  

A búzából készült: kenyér, pékárú, laskák, kekszek, sütemények gyakori fogyasztása káros az emésztőrendszerre. Puffadást, gyulladást okoznak az emésztőrendszerben. Egy gyulladt, szenvedő emésztőrendszer rosszul fog asszimilálni, esetleg átendeg a véráramba olyan molekulákat amelyeknek nincs mit keresnie ott.

Ha csak annyi lenne a következmény, hogy a vitaminok, ásványi anyagok nem szívódnak fel megfelelő mennyiségben, akkor is, hosszú távon,  súlyos következményekkel jár. Ha pedig arra gondolunk, hogy a szenvedő emésztőrendszer autoimmun betegségek melegágyává válhat, a helyzet sokkal komolyabbá válik.

2. A tehéntej és tejtermékek.

Ez egy nagyon érzékeny téma számomra is. Bár mindig  tudtam, hogy nem a legjobb számomra, évekig nem tudtam lemondani róla. Sőt, most sem akarok lemondani a tejtermékekről, mert nagyon szeretem őket. Kipróbáltam persze milyen az élet tejtermék nélkül , és nagy szomorúságomra, tényleg jobb nélkülük. Jobb volt sok olyan páciensemnek is, akikkel a Bowen terápia által találkoztam és a sajátos egészségi problémájuk miatt, javasoltam a tej és tejtermékek teljes elhagyását.

A gondot nemcsak a tejcukor (laktóz) okozza, ami látványosan, hasmenés formájában mutatja meg az erejét egyeseknél. Sokkal nagyobb bonyodalmat okozhat a tejfehérje (kazein, albumin), ami nehezen emészthető és gyullásos folyamatokat okoz és tart fent a szervezetben. (pl.ekcéma, allergiás folyamatok, orrnyálkahártya gyulladás, különböző bélgyulladások, irritábilis vastagbél szindróma, immunrendszeri rendellenességek, nők esetében különböző termékenységgel kapcsolatos gondok, stb.)

 

3. Feldolgozott termékek / tartósítószerek / állagjavítók / színezékek. Itt elsősorban a felvágottakat emelném ki, de a mindenféle E-vel ellátott édességek, csokis kiflik, csokikrémek, túrókrémek, vajkrémek is ide tartoznak. Tudom, hogy ezeket a szerek engedélyezettek, és csak a megengedett mennyiségekben használják, de sajnos mindig csak utólag derül ki, hogy ez meg az az „E” nem tesz jót az egészségnek, sőt némelyikük egyenesen rákkeltő.

A hormonrendszer nagyon érzékeny rendszer, amely rendkívül bonyolult és nem kedveli az idegen anyagokat.

 

4. Hozzáadott cukrok. Fehér cukor, barna cukor egyaránt káros.

Nem hinném hogy részletezni kellene a finomított cukor káros hatásait. Lemeríti a hasnyálmirigyet, zavarja az idegrendszert, segíti a csontritkulás kialakulását, megzavarja a hormonháztartást, ami aztán számos más betegség megegágya. Szervezetünkben minden mindennel összefügg, ha valami meghibásodik, egy idő után más egészségi gondokat is életre fog kelteni.

5.Ipari körülmények között előállított, finomított olajok.  Itt említeném az olajban sült, rántott húst, amit ha csak havonta egyszer ennénk, akkor nem lenne olyan nagy gond, de ha túl gyakran fogyasszuk, akkor a májunk nem fog és a hormonrendszerünk sem fog örülni.  

 

6. A túlzott vöröshús fogyasztás. Mifelénk előszeretettel fogyasszuk a disznóhúst, marhahúst. Nem azt szeretném üzenni, hogy egyáltalán nem kellene húst enni, de a hetente egyszer fogyasztott vöröshús,  és a naponta, mindenféle formában (felvágott, kolbász, bacon, comb, karaj, „ceafa”, rántott hús, kocsonya, stb.) között óriási a különbség. A mennyiség nagyon fontos tényező.

 

Hetente egyszeri vöröshús fogyasztás bőven elég, hiszen mellette ugye ott van a tojás, hal, házi jellegű csirke, pulyka, ami biztosítja a teljes eszenciális aminosav palettát a szervezet számára. A hal esetében nem kell valami egzotikus halra gondolni, a pisztráng is nagyszerű, ha nem olajban sütjük, hanem lerben: sok finom fűszerrel, citrommal, oliva olajjal, fokhagymával.

 

„A halál a belekben lakozik” Paracelsus-i kijelentés ma időszerűbb mint valaha, ugyanis rengeteg feldolgozott, jól becsomagolt, félkész étel áll rendelkezésünkre.

Minden azt sugallja, hogy nem kell időt pazarolni a főzésre, minden készen áll csak meg kell venni, ki kell csomagolni és máris fogyasztható, arról nem is beszélve, hogy finomabbnak tűnik mint az otthoni étel,  amiben nincs ízfokozó.  Pár évvel ezelőtt itt írtam erről a témáról, a kezdő szenvedélyétől fűtve, a fakanál hatalmáról.

 

A rosszul működő emésztőrendszer, a gyulladásban levő belek, sok egészségi problémát okozhatnak. Előbb megjelenik egy tünet, majd követi a többi (autoimmun pajzsmirigy alulműködés,  költöző izomfájdalom, cöliákia, hajhullás, alvászavar, hormonális egyensúlyzavar, idegrendszeri zavarok, cukorbetegség, allergiás folyamatok, bőrproblémák, energiahiányos állapot, koncentrációzavar, ködös gondolkodás, gyulladásos bélbetegségek, stb.)

 

Már csak az a kérdés, hogy akkor „mit lehet enni?”, hogy lehet létezni a mindennapokban ha valaki iskolába jár, egyetemre, netalán napi 8 órát vagy annál is többet dolgozik?

Nem állítom hogy könnyű, de azt biztosan állítom, hogy nem lehetetlen. Fontos megérteni a folyamatokat, de ugyanolyan fontos a jobb közérzet utáni vágyakozás, illetve a gyógyulási szándék is. Pár hét alatt hozzászokhatunk. A nehézséget a környezetünk értetlensége is fokozhatja. Kérhetünk segítséget is, hogy minél könnyebben menjen az áttérés és kitartóan tudjuk követni azt, amit elkezdtünk.

 

Ami a pajzsmirigy megfelelő működését illeti, ahhoz, hogy áttörő legyen a változás, a glutént és a tejterméket teljesen ki kell vonni. A „csak megkóstolom” vagy „csak egy falást” módszer nem fogja meghozni az elvárt eredményt. Javulni fog a közérzet, de a pajszmirigyet támadó antitestek termelése nem fog megszűnni teljesen (Hashimoto jellegzetessége).

Legtöbbször, ahhoz, hogy rendkívüli eredményeket érjünk el, rendkívülien kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy nem mehetünk együtt az árral, hanem lehetőleg csendben, le kell térjünk a megszokott útról.

 

Szeretettel,

László Tünde Réka étrend tanácsadó,

Bowen terapeuta.