László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Csodálatos reggelink

Jún

04

Csodálatos reggelink

Ahhoz,  hogy érdemben beszélhessünk a jóleső reggeliről, a vacsorával kell kezdjük.

Csodálatos reggelinkHa este 9-10 óra után rendesen belakmározunk , nemigen esik jól a reggeli. Nem is érezhetjük reggel 6-8 óra között az éhséget, ugyanis a szervezet még mindig el van foglalva a késői lakoma feldolgozásával.

Akkor tudunk reggel kb.6,3o és 8,3o óra között jóízűt  reggelizni, ha este 7-8 óra után már nem eszünk, csak vizet, teát iszunk (netalán egy pohárka jó bort). A tápcsatorna akkor élvezi igazán az új-friss ételt,  ha már megszabadult a régitől, megtisztult.  Ha valaki egész este későig rágcsál, az reggel ritkán éhes...mondja is, hogy ő nem tud reggelizni mert nem éhes, majd kávé után.Szóval...reggelizni nagyon jó, egy egészséges, jól összeállított reggeli energiát biztosít délig, hosszútávon megoldhatja a székrekedést, megelőzheti a fejfájást,az idegességet, biztosíthatja a jókedvet, erőt, lendületet ad.

De mit is reggelizzünk?

Tapasztalatom szerint a hagyományos reggelik fárasztanak. Már nem is végzünk olyan nehéz fizika munkát, hogy szükség lenne a kolbász-szalonna-hagyma-tojás erejére. Egy jó sajtos-kolbászos tojásrántota után jókat lehet aludni, míg a szellemi munkához frissességre van szükség. Nem mintha nem lenne finom a rántotta-reggeli, csak épp nem azt teszi a szervezetünkkel amire nekünk szükségünk lenne.

A tojás reggel gyógyszer, délben megszokott élelmiszer, este pedig méreg a szervezetünknek. Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy a kemény tojás koleszterintartalma szinte megduplázódik a hígtojáshoz képest. Ezért válik nehezen emészthetővé a kemény tojás. A tojás akkor hasznosul a legjobban, ha hígtojásként fogyasszuk, esetleg lágy tükörtojásként.

Egészséges felnőttnek 1-2 hígtojás, hetente kétszer , jöhet. Gyerekeknek is lehet hetente 3  hígtojást adni(3x1). Csakis reggel fogyasszuk. A tojás nagyon fontos táplálék ( személyesen fontosabbnak tartom mint a tejtermékeket), teljes értékű fehérje (a szervezet 1oo%-ban hasznosítja) és kiváló vitamin és nyomelemforrás. Sok támadás érte a tojást, de a vér magas koleszterintartalmának okát máshol kell keresni, nem a tojás a hibás.  A tojás egészséges, csak kell tudni, mikor, mennyit és hogyan fogyasszuk.

Ha nem lenne elég a két hígtojás, két szelet teljes kiörlésű kenyérrel, akkor egy szelet vajas-mézes kenyérrel és egy csésze teával kiegészíthetjük. Ne keverjük a tojást más tejtermékekkel (a vaj rendben van), könnyen puffadás, álmosság lehet az eredmény. Nekünk erőre van szükségünk, hiszen előttünk áll az egész nap. 

Ha  valaki újat szeretne kipróbálni és igazán frissnek, energiával teltnek és jókedvűnek szeretné érezné magát , próbálja ki reggelinek a hajdinát vagy az amarántot, a következő képpen:

 

  1. Amarántos  reggeli:


Hozzávalók: amaránt, méz, mandula vagy dió, fahéj.

Az amarántot párolóedénybe  vagy lassú tűzön főzzük, kb. 4o percig. Érdemes beszerezni egy elektromos párolót, nagyon megkönnyíti a dolgokat. Csak beállítod az időt és nem kell foglalkozni vele, nyugodtan csinálhatsz bármit, míg letelik a 4o perc. Majd csilingel ha kész lett. Ha este beáztatjuk az amarántot, hamarabb megpuhul. Ha párolóba készítjük, csak annyi vizet tegyünk rá ami ellepi.  Ha hagyományosan főzzük, akkor háromszor annyi vizet tegyünk hozzá, mint amennyi az amarántunk, lassú tüzön főzzük. Oda kell figyelni mert könnyen odaéghet. Mikor készen van, kemény tejbegríz állagú kell legyen. A méz majd hígítani fogja.

A mandulát (vagy diót) is áztassuk be este, sokkal finomabb és könnyebben emészthető lesz. Mikor elkészült, a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük és kész a tápláló, finom reggeli. Glutén és laktózmentes, garantáltan nem fog gyomorrontáshoz vezetni. Ettől nem lesz puffadás vagy rossz közérzet. Egyike a tökéletes reggeliknek.

Mandulát és mézet mindenki kívánság szerint adagolhat, akár mazsolával  is lehet gazdagítani .... a  gyerekek is szeretni fogják,  Annám nagyon szereti.Smile

 

      2. Zöldséges hajdinás reggeli:

Csodálatos reggelinkHozzávalók:  hajdina, sárgarépa(murok), brokkoli, só, dió- vagy tökmagolaj. Ehhez szükséges a párolóedény.

A hajdinát a párolóban  2o percet pároljuk (vagy este beáztatjuk, így nem igényel főzést egyáltalán, reggelre szépen megpuhul). Csak annyi vizet kell rátenni amennyi épp ellepi. Kicsit megsózzuk. A párolóedény alsó részébe elhelyezzük a megmosott, feldarabolt murkot és brokkolit. A zöldségnek 1o perc  párolás elég. Fogyasztáskor a hajdinára hidegen préselt dió- vagy tökmagolajat öntünk (1-2 kanállal).

Ezt azoknak ajánlom, akiknek már van némi tapasztalatuk a tudatos étkezés területén, ugyanis nem az az ízlelőbimbókat kényeztető ízvilág, de annál egészségesebb.Megvan benne az az energia, vitamin, nyomelem amire délig szükség van. Ha mégis megéheznénk,  11 óra körül, 1-2 banán jól kiegészítheti.

Ez is glutén- és laktózmentes, bárki fogyaszthatja,egészséges és beteg felnőtt vagy gyermek diétájában alkalmazható, bár a gyerekek csak akkor fogják szeretni ha hozzászoktak a semleges ízekhez, Annus  már megeszi, az túlzás hogy nagyon szereti....

Gyakorlatilag a reggelink adja meg a hangot...a napi löketet, érdemes foglalkozni vele. Én nagyon sokáig azokhoz tartoztam, akik reggel szívesebben ittak kávét és nem volt fontos a reggeli. Mióta kávé helyett a reggelit helyezem előtérbe, elmondhatom, hogy sokkal jobb...az egész napom.

                                                                   

                                                                            Kívánok lendületes reggeleket,

                                                                                         László Tünde Réka , táplálkozási tanácsadó