László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jó Legyek » Egyszer élünk

Jún

08

Egyszer élünk

                        

Egyszer élünk! Sokszor elhangzik ez a szállóigénk, különböző körülmények között, főleg olyankor ha olyasmit szeretnénk tenni vagy enni ami lehet, hogy pont  nem kellene.... de kellemes.

                       

Egyszer élünkHa már az „egyszer élünk” a kiindulópont, miért ne próbálnánk úgy igaziból jól élni?  Miért ne hoznánk ki magunkból a legjobbat? Miért ne éreznénk jól magunkat a bőrünkben, úgy igaziból?  

Mert a jó nem mindig kellemes, mert nehéz, mert most nem lehet, majd egyszer elkezdem...? Mindenki a legkisebb ellenállás felé  halad ( a gyerekeknél észlelhető legjobban a jelenség-mindig ott próbálkoznak ahol nagyobb a lehetőség ,hogy elérjék amire épp vágynak), hajlmosak vagyunk mindannyian a könnyebb, a kényelmesebb, a kellemesebb, a megszokott utat választani. De hosszútávon , ez a szemlélet, nem jó befektetés.

Első nekifutásra nem teljesen problémamentes a téma. Ha bárki elhatározza, hogy „mától aztán másképp lesz”, nem biztos, hogy könnyű dolga lesz. Előszőr is, nagy a valószínűsége, hogy ki fog lógni a sorból - más lesz,  és ezt elsősorban a környezete , barátai, családja fogja először észre venni ( és lehet egy idő után mindenféle megjegyzést tehetnek), kivéve persze azt a helyzetet, amikor "életmódváltóbarát" környezet vesz minket körül. Át kell szervezni kicsit a mindennapokat, a költségek egy részét át kell csoportosítani, pénzt kell szánni a másféle ételekre,  időt kell szánni a testmozgásra, esetleg korábban kell kelni...

                       

Tudjuk, hogy két nap alatt csodák nem történhetnek.  Azt sem árt tudni, hogy ha a célunk pl. a fogyás vagy az egészségünk rendbetétele, akkor ez bizony végleges, állandó életformát fog jelenteni. A bűnös falatok nem tiltottak, csak sokkal ritkább fognak előfordulni. Az első napok a legnehezebbek, a szokás hatalma sokszor visszahúz, az eredmények elenyészőek. Az ételek egy részét ízetlennek érezzük, túl időigényesnek találhatjuk a változást. De nem olyan ördöngős, gyakorlat kérdése. 

 

Ami a táplálkozást illeti, hosszútávon szinte mindegy (néhány eset kivételével) mi a cél, egészségesebb élet vagy fogyás. Ha kiegyensúlyozott, egészséges étrendet, valamint egy számunkra kedves mozgásformát  választunk , amit rendszeresen végzünk,  egy idő után a szervezetünk átáll egészséges üzemmódba és  a fölös kilók is lemennek. Nem kell ezt a folyamatot fogyókúrának tekinteni, én megtiltanám a fogyókúra szó használatát, mert stresszforrást jelent , az amúgy is gondokkal küzdő egyén számára. Amúgy, ugyanez a megoldás a hízni vágyók esetében is: a felszívódási zavar és az izomtömeg hiánya orvosolható a megfelelő táplálkozással és a rendszeres sporttal.

 

Végsősoron az életmódváltásban örömünket lelhetjük. Csak el kell kezdeni. Ha hosszútávon nem élvezzük az átalakulást, sajnos nem lesz eredményes és csalódva meg fogjuk állapítani hogy ezt nem lehet csinálni, vagy ami még rosszabb, hogy nem nekünk való. Mindenkinek való a jó, a valódi jó, ami fejleszt, egészségesebbé, jobbá tesz.

 

Fontos, hogy reális elképzelésekkel, elérhető célokat tűzzünk ki , már csak azért is, hogy ne okozzon csalódást ha az eredmény nem mutatkozik meg rögtön ez első napokban. 

 

Mindenképp érdemes megpróbálni a legjobbat kihozni magunkból...végülis „egyszer élünk” és elég nyűgös a bajainkkal küzdeni. Érdemes megpróbálni felszámolni egészségünk botlasztóit.

László Tünde Réka , táplálkozási tanácsadó