László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jó Legyek » Év végi morfondír

Dec

14

Év végi morfondír

Biztosan feltűnt már, hogy milyen sokat kell küzdeni egy kicsi jóért. Keményen meg kell dolgozni a jobb eredményekért, a jobb megélhetésért, néha a jó egyetértésért, jó egészségért vagy a közösségi jólétért. Sok előadás, kurzus, konferencia azért jön létre, hogy egy kicsit jobb legyen a világ: testileg egészségesebbek, lelkileg kiegyensúlyozottabbak, okosabbak, nyitottabbak, elfogadóbbak, megértőbbek legyünk.

Nagy kérdés, hogy milyen maradandó hatása van a sok jótanácsnak és elméletnek a mindennapokban. Összességében a társadalom nagyon lassan változik. Sőt még tovább mennék, nemcsak hogy nagyon lassan változik, hanem nagyon könnyen „visszaesik”.  Lassan két világot vélek felfedezni : az egyik egy haladó társadalom, akihez már eljutott nagyon sok haladó gondolat és szeretne másként élni (sőt hajlandó lenne tenni is érte) és egy másik réteg, akiket győzködni kellene, hogy lépjenek már tovább egy másik szintre, de sehogy sem megy. Nem megy mert az a réteg egyszerűen jól érzi magát úgy ahogy van. Hogy miért érzi jól magát, annak több oka is van: egyrészt úgy gondolom azért, mert országunkban, az állami szférában gondosan és sikeresen átmenekítették a régi rendszer szokásait (nem mástól tudom, 2o év után újból állami felsőoktatási intézményben tanulok és megdöbbenve tapasztalom, hogy néhány idősebb tanár esetében megállt az idő, érdemben semmit nem változott, nem fejlődött), másrészt pedig a társadalom összességében kényelmesedik.  A kényelem nem számít mozgató rugónak, nem tud fejlődésre kényszeríteni senkit. Ne feledkezzünk meg a fásultság, reményvesztettség és kiábrándulás érzéséről sem, amelyek, biztos vagyok benne, hogy sokakat hatalmába kerített az elmúlt időszakban. Természetesen más okok is vannak, egy szociológus többet tudna írni erről.

Hogy hova szeretnék kilyukadni ezzel a drámai hangvételű morfondírral? Mindjárt mondom....

Nemrégiben  egy nagyon érdekes tudományos konferencián vettem részt amelyen számos külföldi előadó tartott előadást. Haladó gondolatokat osztottak meg a hallgatósággal, érdekes volt megtudni például, hogy német klinikákon már diétákon alapuló gyógyítási módszereket alkalmaznak bizonyos betegségek esetében (psoriasis, különféle allergiák, neurodermatitis, stb. ) lásd a betegségek listáját:  http://www.spezialklinik-neukirchen.de/. Érdekes volt hallani, hogy vannak módszerek, amit errefele sok orvos és „hozzáértő” nemorvos  megmosolyog, ott államilag finanszírott (a német egészségbiztosítási rendszer fizeti), reális  gyógyulási lehetőség.

Ez a konferencia kicsit más volt mint a többi.(Conferinta Nationala Nutritia-Medicina Viitorului https://www.facebook.com/medicina.viitorului/ )

Itt nem volt jelen olyan sok gyógyszergyár (bár itt volt néhány támogató) nem hotelben volt megszervezve, hanem a kolozsvári orvosi egyetem nagy előadótermében.  Ezen a konferencián többet beszéltek a megelőzés szerepéről és fontosságáról és  innovatív gondolatok is elhangzottak - például Dr. Rosita Gabianelli , nutrigenomika és nutrigenetika kutató részéről, (az olaszországi Camerino Egyetem munkatársa, az egyetem 7oo éves múltra tekint vissza).

Nos, amellett, hogy ezek az előadó orvosok és kutatók sok, tudományos kutatásokra alapuló információt osztottak meg velünk, még egy nagyon fontos dologra is rámutattak: nem foglalkoztak a saját személyük és a környezetük fényezésével. Képesek voltak tárgyilagosan megtartani az előadásukat és az  információk átadására koncentráltak. Biztosan voltatok ti is olyan előadáson ahol az előadó előbb köszönetképpen „végicsókolgatta” a fél termet, aztán 1o perc alatt elhadarta azt, ami a lényeg kellett volna hogy legyen.  (Ilyen előadás is volt a konferencián, hazai előadóval).

Számukra a legfontosabb volt bemutatni a kutatások eredményeit és erősíteni a résztvevőkben azt a tudatot, hogy a táplálkozás valóban a jövő gyógyászatát jelentheti. Természetesen ők is tisztában vannak azzal, és jelezték is,  hogy a gyógyszeripar érdekei nem elhanyagolhatóak és a konferenciák nem jöhetnének létre a gyógyszergyárak  támogatása nélkül, de senki nem riogatott semmiféle összeesküvés elmélettel.

Nem összeesküvés elméletekre és lehúzó gondolatokra van szükség! Borúlátás és lemondás helyett, a megoldás a helyes információhoz való hozzáférés és tudatos választás lehet. A tudás és a kiegyensúlyozott életmód, kéz a kézben járnak. Gyermekeink az iskolában hozzá kellene férjenek a hasznos tudáshoz (is).  

Természetesen nem elég az iskolákban a gyermekeket megtanítani a helyes táplálkozási szokásokra, a felnőtt társadalomnak is szüksége van a helyes információkra. A  megelőzés fontosságának a tudatosítása első számú feladat kellene legyen. Ebben az állam is aktív szerepet kellene vállaljon, mint ahogy minden haladó, civilizált állam teszi.

És hogy miért érdemes a jóval, a pozitívval, az egészségessel foglalkozni? Mert rövidtávon jobban fogjuk érezni magunkat, hosszútávon pedig  hatással lesz a genetikai térképünkre is.  A jóból jobb lesz, de ennek az ellentéte is igaz. Erről(is) beszélt az olasz nutrigenomika és nutrigenetika kutató, Dr. Rosita Gabianelli.

De mi is az a nutrigenomika?

„Azt már a nevéből is kiolvassuk, hogy a nutrigenomika, a táplálék (nutrició) és a génjeink (genomika) közötti összefüggést tanulmányozza. De hogyan is kell ezt elképzelni? Úgy, hogy az élelmiszer-összetevők közvetlenül vagy jelátviteli rendszereken keresztül hatással vannak a DNS-ben kódolt információ átírására, vagy akár annak módosítására is (ami lehet pozitív, de negatív befolyásolás is).” - Toró Szabolcs

Év végi morfondírFontosnak tartottam elmondani mindezeket nektek, így év végén.  Első látásra nem sok köze van a nutrigenomikának a reményhez vagy  a táplálkozásnak a pozitív életszemlélethez, de mégis van. Ha jobb jövőt szeretnénk magunknak és közösségünknek, akkor elsősorban magunkat kell jóra nevelni, jóra tanítani, hiszen az egészséges sejtek összessége egészséges szervezetet eredményez.

Bármi történjék, csak rajtunk múlik, hogy a jót válasszuk, azt a jót,  ami első körben a személyes fejlődésünket, majd később a közösségünk fejlődését szolgálja.  

 

Kívánok áldott, reményteli Ünnepet!

László Tünde Réka táplálkozási és étrend tanácsadó