László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Flavon Max » Flavonoidok a természetben

Feb

02

Flavonoidok a természetben

Flavonoidok a természetbenA flavonoidok, olyan gyógyhatású növényi  vegyületek, amelyeket a növények saját maguk védelmére állítanak elő.  Sokoldalúan  jótékony hatásuknak  köszönhetően, a legjelentősebb  természetes antioxidánsokként váltak ismertté.  

Sejtvédő,  gyulladáscsökkentő, érfalerősítő, rákellenes, antibakteriális, gombaölő, antivirális,  valamint betegségmegelőző és  általános egészségvédő hatásának  köszönhetően , napjainkban,  a flavonoidokat tartalmazó készítmények, mind nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Az első flavonoidot már a 3o-as évek elején azonosította  Szent-Györgyi Albert, Nobel díjas Magyar orvos és biókémikus. A tudós és csapata kimutatták, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid: a rutin és naringenin csökkenti a hajszálerek törékenységét és átjárhatóságát. A flavonoidokat vitaminoknak hitték, ezért a P-vitamin nevet adták nekik, majd a C2 vitamin nevet kapta, ugyanis észrevették, hogy a számos flavonoid képes a C-vitamint stabilizálni.

Manapság a flavonoidokat nem sorolják a vitaminok közé; gyógyhatású növényi vegyületekként vagy növényi színanyagokként tartjuk számon. Bizonyos flavonoid csoportokat megtaláljuk bizonyos gyógyszerek hatóanyagai között (mint például az érfalerősítő Detralex vagy a Venoturon), igaz elkülönített formában.

 

Flavonoidok a természetbenMiben találunk flavonoidokat?

A flavonoidok minden növényben fellelhetőek, viszont van néhány zöldség és gyümölcs , amelyeknek kiemelkedő  flavonoidtartalmuk van. Általában a nagyon erős, élénk színű növényelben található a legtöbb flavonoid. Azért  általában, mert kivételek is vannak: a dió vagy a fehérrépa nem kimondottan élénk színű, mégis nagyon magas flavonoidtartalmat tudhat magáénak.

Gyümölcsök közül kiemelném a következőket:  fekete ribizli,  fekete áfonya,  fekete berkenye (arónia),  kék áfonya, kék szőlő, fekete  szeder, meggy, gránátalma, tőzegáfonya, csipkebogyó, citrusfélék.

Zöldségek: cékla, hagymafélék(főleg a vörös- és lilahagyma),  fehérrépa,  spenót, sóska, zeller, különböző lencsefajták ,  vezetik a kistát.

A zöld tea, dió, kakaóbab, (valódi)vörösbor is nagyszerű és könnyen elérhető flavonoidforrások. 

 

Hogyan hatnak a szervezetünkre a flavonoidok?

Flavonoidok a természetbenAmint már említettem, a flavonoidok gyógyhatású növényi vegyületek, amelyeknek elsősorban antioxidáns hatást tulajdonítanak.  Az anti-oxidáció , vagyis az oxidáció-gátló hatásnak köszönhetően, védik a sejteket a káros szabad gyököktől ( ezek egyrészt a szervezetben , oxigén hatására keletkező  melléktermékek , másrészt pedig a környezetünkben található vegyszerek, füst, alkohol, egészségtelen táplálkozás,  UV sugárzás, elektromos szmog,  számítógép képernyősugárzása, tartós stress,   bizonyos gyógyszerek tekinthetők szabad gyök forrásnak).  

A flavonoidok  képesek semlegesíteni a sejtromboló hatású, korai öregedést, betegségeket előidéző, rákot okozó szabad gyököket, így leghatékonyabban úgy tudunk védekezni ellenük, ha minél több antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe.            

A természetben több ezer féle flavonoid és antoxidáns található.  A  sokféle flavonoid mellett ( flavonok, favonolok, flavanonok, antociánok-antocianidek, stb.)  , antioxidáns hatása van a A, B, C, E vitaminoknak, cink, kálcium, magnézium és más ásványi anyagoknak, az Omega 3 zsírsavaknak, karotinok, karotiniodoknak és még sorolhatnám. 

Flavonoidok a természetbenFontos tudni , hogy mindezek a vegyületek, vitaminok, együtt  fejtik ki legjobban a hatásukat és egymást segítve tudnak legjobban beépülni a sejtjeinkbe,  szöveteinkbe. Ezt az egymást segítő és erősítő hatást szinergiának nevezzük.

Ezzel a szinergikus hatással magyarázható az a jelenség, amely szerint a természetben megtalálható , teljes táplálék sokkal  hatékonyabban  hasznosítható  a szervezet számára.  Míg a különböző gyógyszerek,  bizonyos, elkülönített  gyógyhatású hatóanyagokat  használnak fel , addig  a természetes , könnyen felszívódó és hasznosítható gyümölcsben vagy zöldségben (és azok sűrített változataiban) megtalálható az összes vegyületkomplexum, amelyek erősítik az egyes alkotóelemek jótékony hatását.

Flavonoidok a természetbenÍgy született  meg az utánozhatatlan természetes összhatás, amelyet még semmi szintetikus készítmény nem tudott sem utánozni,  sem pedig helyettesíteni.  Ha meg is próbálták elkülöníteni  és bezárni  a hatóanyagokat,  gyógyszerek, kapszulák, tabletták formájában,  legtöbbször a  mellékhatások nem sokáig várattak magukra, hosszútávú használatuk pedig csak újabb egészségi gondokhoz vezettek és vezetnek.

Flavonoid készítmény

Ha táplálékkiegészítőként használjuk a flavonoidokat, érdemes azt a formát részesíteni előnybe, ami a legközelebb áll a természetes formához és legmagasabb felszívódást biztosítja. A híg , zselés lekvárállag az a forma, ami biztosítja megfelelő mennyiségű hatóanyagtartalmat, valamit lehetővé teszi a gyors felszívódást (már a száj nyálkahártyáján keresztül).

Számomra,  a Flavon max (Max, KIDS,  Protect,  Active,  Green,  Max+,  Green+, JOY),  polifenolokat tartalmazó színagyag koncentrátum ,  bizonyult a leghasznosabbnak és leghatékonyabbnak.

A felsorolt termékek segítségével,  több gyümölcs és zöldségféle jótékony antioxidáns hatását élvezhetjük nap mint nap, az év bármelyik időszakában. A zöldségek és gyümölcsök természetes koncentrátuma, valamint vegyszer- és tartósítószermentes kezelése biztosítja a termékek kíváló minőségét. A Flavon Max pótolja mindazt a gyümölcsöt és zöldséget, amit nyersen nem tudunk naponta elfogyasztani és a várt hatások nem maradnak el. 

Ami a termékhasználók eddigi visszajelzéseit illeti, elmondhatom, hogy rendkívül pozitív, elégedett vélemények jutottak  vissza.  Az eddig tapasztalat azt mutatja, hogy aki elkezdte használni , az vagy nem akar már lemondani róla és állandó fogyasztóvá vált, vagy szükség esetén  (főleg gyerekeknél  és betegeknél figyelhető meg)  rendszeresen visszatér a termékhez.

Flavonoidok a természetbenA leggyakoribb vélemények szerint, rövid távon, a termék fogyasztása a következő konkrét következményekkel jár:

- fáradékonyság megszünése és jobb teherbírás (pl. a felnőtt fogyasztók nem ígénylik annyira a délutáni pihenést),

- energikus élet és megfelelő energiaszint akár kávé nélkül is,

- növekvő ellenállóképesség a vírusos, bakteriális betegségekkel szemben, illetve könnyíti a betegségek lefolyását,

- gyerekek esetében a rendszeresebb fogyasztása megszünteti az állandó betegeskedést, gyorsítja a gyógyulást,

- megfigyelhető a vérszegénység és vérzékenység tüneteinek enyhítése. 

 László Tünde Réka, táplálkozási szaktanácsadó