László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Rólam

Máj

20

Rólam

RólamKolozsváron születtem, 1976-ban. Iskolába sokat jártam, már 12 évesen kiszámoltam, hogy milyen sok időt töltök az úton, iskolába menet, de a szüleimnek fontos volt, hogy magyar tannyelvű iskolába járjak. Hálás vagyok ezért nekik. Főleg édesanyámnak.

Gyermekkorom legszebb élményei a nagyszüleim falusi házához, udvarához, hatalmas kertjéhez fűződnek. Ott szabadok voltunk, én is, a húgom is. Ott tanultunk meg játszani,  játszva dolgozni és ott ivódott belém a föld szeretete, a frissen vágott zöld fű és a hirtelen jött zápor illata...

1994-ben kezdtem el az egyetemi tanulmányaimat. 1998-ban államvizsgáztam, majd néhány hónap múlva egy közepes nagyságú táska társaságában  elköltöztem Székelyföldre. Munkát kerestem. Azon a területen  szerettem volna dolgozni, amit tanultam.  Jogot tanultam. 1999 szeptember 1-től ügyvédként dolgoztam. Két évet a mesterem szárnyai alatt, majd 2oo2 január 1-től végleges ügyvédként. Az egész nagyon sorsszerű volt. Én csináltam végig de így visszagondolva az az erős érzésem, hogy mégsem én irányítottam. Történt velem az élet.

Nagyszerű volt, az elején mindenképp.

Sokat tanultam...leginkább emberektől az emberekről: makacsságról, kilátástalannak hitt helyzetekről, okoskodásról és ostobaságról,  az anyák kiszolgáltatottságáról, a törvénykezés lehetetlenségeiről, emberségről, embertelenségről, reményekről, füstbe ment tervekről, családról,  a szülés kiszolgáltatottságáról, csodájáról és mindent felülmúló boldogságáról, anyaságról és anyátlanságról, férjhez menetelről, válásról, szeretetről, összetartozásról, szerelemről, törődésről, igaz barátságról, tiszteletről. Életet tanultam.

Egy darabig jó volt.

2oo3-ban megszületett Anna lányom, ezt követően ketten tanultunk, a legtöbbet én tanultam tőle (majd kiderül, hogy ő mit tanult tőlem). Vidámságot, bátorságot, rátermettséget, életet hozott magával. Pont azt kaptam amire legnagyobb szükségem volt.

Majd nem lett jó.

Túl sokszor kezdett előfordulni, hogy ügyvédként másképp kellett megközelítenem az ügyet, mint ahogy azt emberként tettem volna.  Kényelmetlen volt, aztán lassan elviselhetetlen lett. Elég volt.

2o1o decemberében eltávozott közülünk édesanyám. Betegsége kapcsán sokféle információ ért. Édesanyám élete és halála arra tanított, hogy mi, emberek felelősek vagyunk testi, lelki és szellemi jólétünkért. E földi létünkben a testünk az egyedüli eszköz, ami lehetővé teszi céljaink fizikai valóraválását. A testünk által létezünk e földi valóságban, ezért törődnünk kell saját erőnlétünkkel. Nem fogja senki más megtenni helyettünk. Ahhoz, hogy másokra vigyázhass, előbb magadra kell vigyáznod.

2o13 márciusától tanulom a változást. 14 év után visszaköltöztem  szülővárosomba, Kolozsvárra. Nem ez volt az első költözés eddigi utam során, de most ez más életérzés volt. Nem egyszerű történet az alkalmazkodás, az új helyzet. Sűrűnek érzem, sokkal sűrűbbnek mint 14 évvel ezelőtt.

2o15 május 1-től már nem vagyok gyakorló ügyvéd.  Köszönettel és hálával tartozom sok kedves kollegámnak, barátnak - a székelyudvarhelyi  ügyvédi közösség tagjainak -  a sok szép pillanatért, amelyek a tárgyalóterem előtt röppentek el, míg vártuk, hogy szólítsák az ügyünket.  Közöttük  vannak olyanok is aki mellettem voltak az életem sorsdöntő pillanataiban. Nekik külön köszönöm.

2o14 őszén újra beültem az iskolapadba és tanultam. Újat, szépet, hasznosat, érdekeset, jót.  Ami által,  jobb lett az életem és jobb lett a  családomnak is.  Egy új világ nyílt meg előttem, ahol otthon érzem magam. Nem váltam semmilyen új táplálkozási irányzat követőjévé, de megtanultam jól enni. Nagyon szeretek enni, újat kipróbálni, vendégeknek, barátaimnak főzni.  Jót s jól, szerintem így érdemes. 

2018 nyarán megvédtem a disszertációs dolgozatomat, Gasztronómia, táplálkozás és dietetika szakon, Kolozsváron, megszerezve ezáltal a mesteri fokozatot. 

Ami a munkámat illeti: kiegyensúlyozott, az egészség elveit követő, személyes igényeket és körülményeket figyelembe vevő táplálkozási tanácsadással foglalkozom. Hiszem, hogy minden ember más. Más a ritmusa, más az élete, más az igénye.  

Azt gondolom, hogy az egészséges táplálkozás a jólétünk alappillére. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, minden könnyebbnek tűnik. Az egészség természetes állapot. Ezt a természetes életérzést szolgálja a kiegyensúlyozott, ízletes, de nem túl bonyolult, műételektől mentes táplálkozás is,  amelynek híve vagyok.

Hálás vagyok Mindennek és Mindenkinek , aki lehetővé tette a változásokat, támogatott, bízott  bennem és utat mutatott.

Kívánom minden egyes olvasómnak, hogy a blogbejegyzéseim a jóra irányítsák a figyelmét, inspirálják a változásra, tartós életmódváltásra,  a jóra való törekvésre, az élet minden területén.

 

Szeretettel,

László Tünde Réka

táplálkozási tanácsadó