László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Tanácsadás

Jún

03

Tanácsadás

TanácsadásIdőpont: telefonon vagy e-mailben  itt

Az általános állapotfelmérés és tanácsadás mellett, teljes étrend, igény szerint, 7-30 napra. 

1.Ételallergiások(glutén, laktóz,tejfehérje),  különleges helyzetben levők számára:

Várandós vagy szoptató anyák, csecsemők, férgesedés esetében, liszt(glutén) érzékenyek és/vagy tej (laktóz)érzékenyek, allergiára hajlamos személyek, emésztőrendszeri rendellenességekkel küzdők, hormonális rendellenességekkel/nőgyógyászati panaszokkal küzdő nők, vérszegények, cukorbetegek, veseelégtelenségben szenvedők, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, krónikus betegek, felszívódási gondokkal küzdők, bőrpanaszos, túlsúlyos személyek számára. A megfelelő étrend, a beteg emberek esetében, hosszútávon életmentő lehet.

2.Sportolók számára:

A rendszeresen edzők már tudják , hogy nem mindegy, hogy edzés előtt mikor, mennyit és mit eszünk. Az állóképesség és a teljesítőképesség növeléséhez, elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, illetve a természetes eredetű táplálékkiegészítők.

3.Kisgyermekek, óvodások, iskolások számára:

Ha rossz étvágyú, nyugtalan, gyenge immunrendszerrel rendelkező, beteges gyerekről van szó, netalán túlsúlyos, a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása nagyon fontos. Minden gyerek egy növekedésben levő szervezet, amelynek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagra. A gyerekek által kedvelt édességek, kekszek, cukorkák, zselék, sütemények, tésztafélék a legtöbb esetben stb. sajnos csak üres kalóriákat jelentenek amitől a gyerekek felpörögnnek, kezelhetetlenné válhatnak. A vitaminokban és nyomelemekben gazdag táplálékok, esetenként a  megfelelő táplálékkiegészítők, hozzásegítenek a kiegyensúlyozott testi és szellemi fejlődéshez, valamint az optimális testsúly megtartartásához. Egy egészséges gyerek minden bizonnyal egészségesebb felnőtt lesz.

4.Kamaszoknak, fiataloknak:

Ebben az időszakban az átalakulás, a hormonális változások, a hangulatváltozások, új helyzetek, intenzív tanulás, vizsgák, sok energiát igényelnek. Fáradtság, izgatottság, gyomorbántalmak, hormonzavarok, fejfájások, immunrendszeri rendellenességek, bőrpanaszok, allergiák jelenhetnek meg. Talán a legbosszantóbb a gyulladásos, pattanásos bőr. Ebben a témában sem elhanyagolható a helyes táplálkozás. Bár a társasági élet nem igazán támogatja a tudatos táplálkozást, a fiataloknak tudniuk kell,  hogyan segítsenek saját magukon ahhoz, hogy megfelelőképpen helytálljanak a növekvő elvárások előtt.    

 5.Aktív felnőtteknek, középkorúaknak:

Talán ennek a korosztálynak a legnehezebb odafigyelni magára. Mert ott a munkahely, a gyerekek, talán beteges szülők, állandó programok, stb. Ebben az életszakaszban a többszörös stresszforrás kiégetheti a szervezetet. Sokszor előfordul sajnos , hogy a 3o-asok, 4o-esek, 5o-esek már kiégve , idegesen, csak túlelik a napokat. Ennek nem kell így lennie. Ez az az időszak amikor feltétlenül érdemes megtanulni tudatosan élni, változtatni az életmódunkon. A későbbi csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség , stb. megelőzhető. Végülis ez az az időszak amikor saját helyzetünk urai lehetünk. Ha tudjuk , hogy mit, mikor és hogyan együnk, sokat javíthatunk teljesítőképességünkön, testi és szellemi jólétünkön.

6.Idősebb korosztály számára:

Bár már nem tartoznak a dolgozó felnőttek közé, ők is szeretnének aktív, hasznos, élvezhető életet élni, élvezni az unokák társaságát, segíteni a fiatalabbaknak. A betegség nem kell természetes állapot legyen, ebben a korban sem. A krónikus betegségek enyhíthetők, sőt , bizonyos betegségek esetében elérhető a teljes tünetmentes állapot. Ebben a korban érdemes maximálisan odafigyelni arra,  hogy mi kerüljön a tányérba. A mindennapi ételünk és italunk, a táplálékkiegészítők,  a jó erőnlét , jó memória, szabadabb mozgáslehetőség és végsősoron az egészség alapjait jelentik.  

 

A túlsúly,elhízás illetve a fogyás témájára azért nem térek ki külön, mert úgy gondolom , hogy az optimális testsúly elérése, az egészséges életmód természetes velejárója.

                                                                               

Kívánok jó egészéget,

László Tünde Réka, táplálkozási és étrend tanácsadó