László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Egyszerű és nagyszerű

Jún

08

Egyszerű és nagyszerű

A kevesebb az több – halljuk sokszor szakemberektől, legyen szó ruházatról vagy lakberendezésről.  Vagy: a kutya is jódolgában vesz meg, vagy: a nagyon jó, a jónak ellensége ( ez utóbbit inkább a román ajkúak használják: "mai binele este dușmanul binelui") .

Valahogy így működik az emésztőrendszerünk is. Ha sokfélével terheljük egyszerre, összezavarodik és nem tudja hasznosítani a sok jót amit megettünk. Amellett, hogy állandó emésztőrendszeri rendellenesség (nehéz emésztés, puffadás, reflux, savas gyomor, és a többi) fog gyötörni,  akár egy felszívódási zavart is beszerezhetünk. Innen majd célegyenes út vezet a mindenféle hiánybetegség felé.

Példával szemléltetném:

Könnyű vacsorának nagyszerű választás a lazac, nyers spenóttal, citrommal és rozmaringgal. A lazacot tengeri sóval és rozmaringgal  fűszerezve, olivaolajon , saját levében pároljuk, majd citromlével leöntve , a nyers spenóttal tálaljuk. Adhatunk hozzá más párolt zölséget is : brokkolit, sárgarépat, spárgát, zöldbabot, kinek mi a kedvence...

Egyszerű és nagyszerűIlyen társításban, minden élelmiszer jól hasznosul, sőt mi több, minden növényi eredetű alkotórész segíteni fogja a húsban levő fehérje és jó zsír maximális hasznosulását. A nyers spenótban levő enzimek segítik a gyors emésztést, nem kell tartsunk puffadástól, kényelmetlen alvástól, stb.

Ha ételünket gazdagítani kívánjuk valami fokhagymás, tejfölös szósszal, netalán krumplifélével, abból legtöbbször puffadás és teltségérzet lesz, ami azt jelzi, hogy a gyomor gyötrődik az emésztéssel. A finom halunk nem fog olyan jól hasznosulni mint az előbb leírt , „tiszta” formában.

A gyomor akkor emészt a legkönnyebben, amikor az elfogyasztott ételünk nem túl bonyolult. Ha már több mint 3-4 féle ételnél többet fogyasztunk egy étkezés alatt, az emésztésünk lassúbb lesz és nagyobb az esélye a kellemetlen útóhatásoknak.

                    

 

                                                              Kívánom , hogy mindenki találja meg a számára nagyszerűt,

                                                                                     László Tünde Réka , táplálkozási tanácsadó